ROLLER.BG - Българският форум за ролери от А до Я!

Ролери и всичко за тях.
It is currently Fri Mar 23, 2018 1:14 pm

All times are UTC
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 
Author Message
PostPosted: Thu Apr 17, 2014 10:18 am 
Offline
User avatar

Joined: Thu Apr 03, 2014 10:04 am
Posts: 11
Напоследък много хора запалени по ролерите които разполагат с по-голям бюджет или просто са решили да си вземат "супер яки" ролери ме питат, кое е по-добре да си купят ролери от серията FR или от серията HIGH.
Ето защо реших да направя едно кратко срaвнение между FR и HIGH и да представя моето виждане по въпроса. Първото нещо което се набива на око когато се разглеждат ролерите от двете серии е цената. Най-евтиния HIGH е на цената на най-скъпия FR и тъй като при марковите ролери важи правилото "Колкото по-скъпо толкова по-добре", всеки решил да отдели повече пари за качествени ролери си казва "Вместо да взимам FR ролери, ще взема High щото са по-хубави (изхождайки от цената)!". Разбира се, както повечето вече сте досетили според мен те грешат и то много!
Грешката идва от това, че те не сравняват ролери от една и съща серия, например между FR2 и FR1 Deluxe или HIGH и HIGH Carbon, а се опитват да сравняват ролери от различни серии които се използват за различни стилове на каране. Ако мога да дам един пример с нещо по-познато на широката публика, това е все едно да се сравняват кросов и пистов мотор. И двата вида мотори може да ги видите да се движат в града, но всеки знае, че разликата между тях е много голяма. И макар ролерите от сериите FR и HIGH да не се различават на външен вид колкото моторите от горния пример, то при тях също има разлика и тя идва от ботуша!
Ботушът е най-важната част на ролерите. От него зависи не само комфорта и стабилноста при карането, но и каква е свободата на движение и поддръжката при различни видове натоварвания на крака при извършваните маневри или трикове. Ако разгледаме ботушите при ролерите от серията FR и HIGH ще видим ясно, че те принципно са еднакви, защото се състоят от черупка, къф и чорап. Това принципно е нормално защото и двете серии се водят FREERIDE, но (според спецификацията на SEBA) ролерите от серията HIGH първо се водят SLALOM, а после FREERIDE (FR->FREERIDE, HIGH->SLALOM/FREERIDE). Сега разбира се следва въпроса задаван от абсолютно всички, "Е не мога ли да карам слалом с FR?". Разбира се, че може да карате слалом с FR ролери, но ботушът на HIGH-а е малко по-различен в някои детайли от този на FR-а, така че да се улесни изпълнението на по-сложните трикове от вида въртене на едно колело (предно или задно) и други. Детайлните разлики които правят ботуша на ролерите HIGH толкова по-различни от FR са:
1. Ботушът е осезателно по-плитък и съответно къфа идва по-ниско и дава много голяма свобода на глезена. По никакъв начин не може да си стегнете глезена, чрез къфа (може би само при модела HIGH Full Carbon Pro, който е с карбонен къф). Стягането става само с връзки.
2. Черупката не е от пластамаса и широко изрязана както при FR, а от текстил и изкуствена кожа които много здраво обгръщат чорапа и съответно долната част на крака.
3. Ако погледнете долната част на ботуша в анфас (срещу Вас) и го сравните с този на FR погледант по същия начин, ще видите, че при FR-a профилът е като леко разтеглена по височина нула -> "0", докато при HIGH-a той е остър в предната част, после се разшерява като буквата "A", a на края се стеснява при петата. Както обичам да казвам ботушът на HIGH-а изглежда като акула и действа като нея. Веднъж кракът Ви попаднал в ботуша няма излизане!
И за да подсиля ефекта от написаното по-горе ще Ви цитирам възклицания и мнения от хора пробващи и каращи ролери от сериите FR и HIGH.
Серията FR: "Много са ми удобни!", "Чуствам се стабилен!", "Тук леко усещам пластмасата, но не ми е дискомфортно!", "От страни ми стиска малко, ще се отпуснат нали ?"
Серията HIGH: "Уау какви са тези менгемета!", "Мале как се вдигнах на предни колела", "Ох много ме боли, събувам ги (след 15 мин каране)!", "Егати Хая, чак ми пусна кръв, а къде са космите по крака ми даже не искам да знам!", "Страшно удобни и стабилни, това е кънката (след 6 месеца каране)!"
И така нека да обобщя:
1. Разликата между ролерите от серията FR и HIGH е голяма поради някои малки, но съществени разлики в ботуша.
2. Съществените разликите няма как да се видят ясно в снимковия материал в Интернет, on-line магазините, каталозите и другите информационни материали, за това ако при закупуването на ролери от серията FR са нужни само дължината на стъпалото, то при покупката на ролери от серията HIGH Ви трябва задължително и консултация с човек каращ такива ролери.
3. Разчупването на ролерите от серията HIGH e минимум 2-3 месеца при редовно каране и ако не сте готови да приемете този факт въобще не си ги купувайте.
4. Мое лично мнение е, че ролерите от серията HIGH не са за НАЧИНАЕЩИ и хора които искат да се научат да карат ролери. Те са за хора които вече имат опит, навлязали са в нещата и искат да продължат да се развиват в слалом карането.
Надявам се да съм помогнал при избора на тези които се двоумят между FR и HIGH. :)


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Jul 17, 2015 5:20 am 
Offline

Joined: Sat Jan 10, 2015 7:39 pm
Posts: 1
От известно време се опитвам да намеря колко тежат ролерите и по точно горната част, без шината и колелата.
Може ли да задоволите любопитството ми за модели:

- SEBA FR1
- Seba high
- Seba High light


Top
 Profile  
 
PostPosted: Fri Oct 02, 2015 9:25 pm 
Offline

Joined: Thu Apr 03, 2014 8:22 am
Posts: 17
taralej wrote:
От известно време се опитвам да намеря колко тежат ролерите и по точно горната част, без шината и колелата.
Може ли да задоволите любопитството ми за модели:

- SEBA FR1
- Seba high
- Seba High light


Виж тука има някой модели :

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.473923849312819.103562.159025097469364&type=3


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 3 posts ] 

All times are UTC


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group